Sprickor och honungslim


Titel:
Sprickor och honungslim
Författare: Linzi Glass
Förlag: B Wahlström
Genre: Ungdomsbok, roman
Antal sidor: 246
Originalspråk: Engelska (The year the gypsys came)
Första meningen: 'Min familj var på sätt och vis inte helt olik den stad vi bodde i, Johannesburg.'

De kom till oss den våren och kastade en förtrollning över oss. De ändrade våra liv för alltid. Winslow Lane 99, Johannesburg, Sydafrika. En gata kantad med en frodig grönska. Där lever den 12-årige Emily Iris ett till synes idylliskt liv. Men under ytan finns gräl, olyckliga människor och osäkerhet. En dag kommer en kringresande familj - ett australiensiskt par med sina två söner. De ska bo i familjen Iris trädgård. Och för en tid, så länge vagabonderna stannar, slutar Emilys mamma och pappa att bråka och de kan leva ett normalt familjeliv. Men gästernas närvaro sätter giång en kedja av händelser som hotar att krossa Emilys familj. Kan Emily finna styrka inom sig även i de mörkaste stunder.

Jag hade hört väldigt mycket bra om Sprickor och honugslim innan jag började läsa den, men jag visste inte vad den handlade om. Kändes ganska bra att läsa en bok utan att ha läst baksidestext eller så. I vilket fall som helst så blev mina förväntningar uppfyllda, och jag vågar nog säga att de blev överträffade.

Boken utspelar sig i Sydafrika under apartheid-tiden och tar upp allvarliga och tänkvärda saker. Den är en ganska hemsk, allvarlig, men ändå fin bok som fångar ens uppmärksamhet. Den är speciell, med en annorlunda handling. Ibland känns det som om allt man läser finns det en liknande bok, men jag har faktiskt inte läst något liknande. I Sprickor och honunslim berättas det många historier av familjens zulunattvakt. Historierna är fina, lärorika och helt klart viktiga för bokens handling. Jag tror att utan de skulle den inte ens vara sig lik.

Sprickor och honungslim
är väldigt stark och fick mig att gråta rätt mycket och under de sista 100 sidorna grät jag ganska rejält. Linzi Glass har ett vackert språk och lyckas beskriva "utanpå-ser-allting-bra-ut-men-under-ytan-är-allting-annorlunda-känslan" och sorgen, glädjen, tryggheten, otryggheten och rädslan som Emily känner.
Huvudpersonen, Emily, är en bra karaktär som jag gillar. Jag lär känna henne och hennes känslor och jag tycker verkligen om henne.
Och titeln, jag älskar den! Så fin och den passar verkligen bra till handlingen. De flesta böcker brukar ha finare namn på engelska, men jag tycker mycket mer om den här än originalet (The year gypsys came).

Något som är lite jobbigt är att det är en hel del ord på Zulu och Afrikand. Visst finns det en ordlista längst bak i boken, men det är jobbigt att kolla upp ett ord ibland varje eller varannan sida. Efter ett tag vande jag mig och lärde mig faktiskt några ord. Intressant språk det där.
Kort sagt en stark och vacker bok som jag verkligen gillade. Låna den på biblioteket eller köp den. Nu!

Mitt betyg:
9/10
Kommentarer:
Postat av: sara

rolig blogg :)

2012-02-18 @ 16:55:39
URL: http://smuls.blogg.se/
Postat av: Sarah

Om du inte läst dom redan;

Tara Flynn - Geraldine O'Neil

Där du hör hemma - Barbara Taylor Bradford

Aurian (magikerns saga, serie) - Maggie Furrey

Den bortglömda konsten att bevara en hemlighet - Eva RiceDom är några av dom bästa jag läst :)

2012-02-18 @ 17:06:49
URL: http://sarahkattarina.blogg.se/
Postat av: Amelie

Kul att du också älskade den! :)

2012-02-18 @ 19:34:12
URL: http://ameliesboktips.blogg.se/

Skriv din kommentar här↓

Ditt namn:
Ska datorn komma ihåg dig?

E-postadress:

Din blogg eller hemsida:

Skriv i rutan nedanför↓

Trackback